Ardern kërkon falje për “gabimet” në raport me sulmet ndaj xhamive në Zelandë të Re

Agjencitë e sigurisë së Zelandës së Re ishin përqendruar pothuajse ekskluzivisht në kërcënimin e perceptuar të terrorizmit islamik para se një person i armatosur të vriste 51 adhurues myslimanë vitin e kaluar, një raport mbi masakrën më të rëndë të vendit.

Sipas Reuters, Komisioni Mbretëror i Hetimit kritikoi gjithashtu policinë për dështimin për të zbatuar kontrollet e duhura kur i dha licencë për armë zjarri australianit Brenton Tarrant, i cili lëshoi një manifest racist pak para sulmit dhe transmetoi drejtpërdrejt të shtënat në Facebook.

Por, me gjithë mangësitë, raporti nuk gjeti asnjë dështim brenda agjencive qeveritare që do të kishin parandaluar sulmin në dy xhami në Christchurch më 15 mars 2019.

“Komisioni nuk bëri asnjë zbulim se këto çështje do të kishin ndaluar sulmin. Por këto ishin të dyja dështime dhe për këtë unë kërkoj falje”, ka thënë kryeministrja Jacinda Ardern pas lëshimit të raportit.

Tarrant u dënua me burgim të përjetshëm pa lirim me kusht në gusht për sulmin, i cili la edhe dhjetëra të plagosur.

Ardern mori vlerësime globale për përgjigjen e saj ndaj sulmit dhe për ndalimin e shpejtë të shitjes së armëve gjysmë-automatike të përdorur Tarrant dhe ajo gjithashtu filloi një lëvizje globale kundër ekstremizmit në internet.

Sidoqoftë, autoritetet u kritikuan për injorimin e paralajmërimeve të përsëritura nga komuniteti mysliman se krimet e urrejtjes kundër tyre po përshkallëzoheshin.

Leave a Reply