Çfarë qëndron pas përplasjes publike midis Serbisë dhe Malit të Zi?

Për qeverinë e re të Malit të Zi, një përplasje publike me Beogradin për një vendim më shumë se 100 vjet më parë nuk mund të kishte ardhur në një kohë më të keqe se tash.

Më 30 gusht, koalicioni i kryeministrit Zdravko Krivokapiq rrëzoi nga pushteti Partinë Demokratike të Socialistëve (DPS), e cila ka qeverisur Malin e Zi për gati 30 vjet.

Tani, në javën që do të marrë aktualisht pushtetin, grindja e ka parë Malin e Zi të dëbojë ambasadorin serb, shkruan Euronews, përcjell Telegrafi.

Kështu, Vladimir Bozoviqit iu dhanë të shtunën 72 orë kohë për të lënë Malin e Zi pasi pretendoi se një vendim shekullor në 1918 për t’u bashkuar me Serbinë në Mbretërinë e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve pas Luftës së Parë Botërore ishte “shprehja e lirë e vullnetit të popullit”.

Por kjo nuk është mënyra se si shumë e shohin vendimin në Mal të Zi.

Pasi u bashkua me “Mbretërinë e Jugosllavisë” në vitin 1918, kombi i vogël Ballkanik kaloi 88 vitet e ardhshme nën “zgjedhën efektive” të Beogradit, derisa shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2006.

Që atëherë, qeveria e DPS-së dhe presidenti Milo Gjukanoviq e kanë drejtuar në mënyrë aktive Malin e Zi larg fqinjit të saj verior dhe drejt Perëndimit, duke u bashkuar me NATO-n në vitin 2017, duke shmangur ndikimin rus dhe duke shtyrë përpara bisedimet për t’u bashkuar me bllokun evropian.

Në të vërtetë, bashkimi i Malit të Zi me “Mbretërinë e Jugosllavisë” në vitin 1918 ishte një “patate e nxehtë” historike sa që në vitin 2018 parlamenti i vendit e shpalli vendimin të pavlefshëm.

Duke shpjeguar dëbimin e Bozoviq, ministria e jashtme e Malit të Zi akuzoi serbin për “ndërhyrje të gjatë dhe të vazhdueshme në punët e brendshme të Malit të Zi”.

Si përgjigje, Serbia dëboi ambasadorin malazias në Beograd. Por të dielën, ajo e ktheu vendimin dhe tha se diplomati mund të qëndronte.

Siç vlerëson Euronews, përcjell Telegrafi, Beogradi mund të ketë llogaritur, në mënyrë korrekte, se qeveria e re në Podgoricë do të jetë më pak armiqësore se paraardhësi i saj.

Por marrëdhënia e Malit të Zi me Serbinë është një çështje thellësisht delikate.

Leave a Reply