Biserko: Serbia është fajtore për kaosin në Ballkan

Beogradi nuk është pajtuar me largimin e Malit të Zi dhe në të gjitha menyrat është duke u përpjekur për të provokuar kaos me ndihmën e aktorëve lokalë.

Kryetarja Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Serbi, Sonja Biserko, beson se qëndrimi i Serbisë ndaj fqinjëve të saj është një provë e kthimit në vitet 1990 dhe se marrëdhëniet rajonale janë aktualisht në prag të një goditjeje.

“Mosbesimi ndaj fqinjëve nga Serbia është duke ngritur tensionet, trillojnë pa ndalur”, tha Biserko tha në një intervistë për Pobjedu.

Sipas saj, Serbia në të njëjtën kohë destabilizon ose përpiqet të destabilizon Maqedoninë, Malin e Zi, Bosnje dhe Herzegovinë dhe Kosovën.

“Në gjithë këtë kaos, më të këqinjët janë serbët e Kosovës të cilët jetojnë në paqëndrueshmëri dhe nën presionin e vazhdueshëm të Beogradit. E ardhmja e tyre është vënëc si në lojëra të fatit nga veprimet e papërgjegjshme të dy presidentëve”, tha Biserko.

Mali i Zi, beson ajo, është synimi nga i cili Serbia kurrë nuk ka hequr dorë.

“Beogradi nuk u pajtua me largimin e Malit të Zi dhe në çdo mënyrë përpiqet të provokojë kaosin me ndihmën e aktorëve lokalë. Serbia nuk zgjedh fjalët kur ai kualifikon pozitën e serbëve në Mal të Zi, por edhe shtetësinë malazeze. Në këtë kuptim, Kosova me të vërtetë i shërben Beogradit në njëfarë mënyre për të “vendosur” në Malin e Zi dhe Bosnjë dhe Hercegovinë – tha Biserko.

1 comment

  1. ve-ra

    Politikanët e Sërbis kishte me qenë shumë ma mir po të intresoheshin për sërbët në Kosvë, për kushtet në të cilat jetojn në pikëpamje ekonomike, arsimore shëndetsore , kulturore etj.se sa të intresohen për vetë Kosovën si teritor Këta bëjnë politikë vetëm për të mbetë dhe fitue pushtetin në Sërbi se kartë tjetër nuk kan me çka me u lavdërue .Prandaj nëse edhe Sërbija dhe Kosova bëhen antare të Bashkimit Europian, të dyee iu ka hapë rruga, kufijt relativizohen dhe kurnjëlfar pengesa nuk do të kishte sërbët në Kosovë të jetjnë të lir dhe të sigurtë kuptohet lëvizje të lir të të gjithve në Kosovë dhe në Sërbi .A në bahkimin Europian pranohen atëher kur do të arrijnë marëveshtje gjthpërfqisje dhe juridiksht të obligur .Pse nuk i thuhet haptazi se rrugë tjtër pa luftë nuk A lufta nëse shkaktohet atëher të gjith kishim me humbur në çdo aspekt .Nuk po iu kujtohen fjalët e ish të ndjrit arhitektiti të rspektuar dhe politikanët të një kalibri të jashtëzakonshëm kur me 1989 iu patë drejtue Sllobodan Milosheviqit që nëse vazhdon ai me politikën shkatrruese për Sërbin së pari, mundt që Sërbija të mbetet vetëm si pashalluk i Beogradit .Këtë këshill dhe porosi nuk duhet ta harrojnë politikanët sërb.Le ta ken paraysh edeh testamentin e të atit të popullit sërbë se për Kosovën nuk duhet bma Sërbija të bëj luftë dhe të humbë qytetar të pfajshëm.Politikanët sërbë e sidomos këta që jan të pushtetit t. Miloshqviqit duhet popullin sërbë ta bindin se gjendja ka ndryshue dhe se duhet me pranue realitetin për një të qetë e ma të mir për të gjith qytetarët e Sërbis dhe Kosovës e ma gjër.Por mungon guximi me u ballafaque me të akluarën siç shumë mir e përhshkruan disa her Z. Biserko me njoftue popullin në detaje për të kaluarë për ta ndrrue të tashmën dhe të ardhshmën.Pa dijtë të kaluarën është vështir me kuptue të tashmën a po nuk e kuptojmë të tashmën është edhe ma vështir me parapa të ardhshmën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *