“El Chapo” ka kontrabanduar 14 miliardë dollarë mall në SHBA, e barabartë me një “vizë” për çdo amerikan

Një ish-anëtar i kartelit meksikan i cili dëshmon për qeverinë e SHBA-së në gjyqin e Joaquín Guzmán, injohur nga të gjithë si “El Chapo”, ka treguar me detaje të enjten në gjyqin e bosit meksikan të drogës se si karteli Sinaloa pagoi ryshfet, mundësisht në dollarë amerikanë, për policë të lartë dhe zyrtarë të tjerë për të mbrojtur funksionimin e tij.

Jesús Zambada, vëllai i të cilit dikur konsiderohej si një nga udhëheqësit e kartelit, tha gjatë ditës së tij të dytë në stolin e dëshmitarit në Bruklin që Guzmán dikur e urdhëroi atë të jepte 100,000 dollarë, së bashku me një përqafim, tek një gjeneral në shtetin e Guerrero.

Të mërkurën, Zambada kishte identifikuar Guzmán në sallën e gjyqit dhe u tha jurisë se ai “ishte një nga trafikantët më të fuqishëm të drogës në Meksikë”.

Dëshmitari tregoi se si karteli bëri fitime masive duke kontrabanduar mijëra ton kokainë në drejtim të Shteteve të Bashkuara.

Zambada një kontabilist 57-vjeçar, i cili u arrestua në vitin 2008 dhe është ende në paraburgim në SHBA, ishte i pari nga disa bashkëpunëtorë të “El Chapo” që priste t’i jepte jurisë një vështrim brenda një karteli me një epsh legjendar për drogë, para dhe dhunë.

Mbrojtja, e cila thotë se Guzmán është në kornizë, ka përshkruar dëshmitarë bashkëpunues si Zambada si gënjeshtarë që kërkojnë të reduktojnë dënimet e tyre.

Pavarësisht shtatësisë së tij të vogël dhe pseudonimit që do të thotë “Shorty” në spanjisht, Guzmán dikur kishte një mbretëri më të madhe se jeta. Mbrojtja ka kërkuar ta kundërshtojë atë reputacion duke e portretizuar atë si figura më të vogël në një bandë droge.

Të mërkurën, prokurorët federalë u dhanë juristëve një udhëtim video me një tunel të sofistikuar mes Meksikës dhe një depo të Arizonës, të cilën ata thanë se ishte përdorur për të shpejtuar furnizimet e drogës në Amerikë. Depoja ishte vetëm dy blloqe nga një zyrë doganore amerikane në qytetin kufitar Douglas.

Në gjyqin e tij u bë një krahasim i madhë, ku u tha se mbreti i drogës “El Chapo” kishte kontrabanduar aq shumë kokainë në Shtetet e Bashkuara, sa që çdo qytetarë i këtij vendi ka mundur të ketë thithur nga një “vijë”.

Ai konsiderohet të jetë trafikanti më i madh i drogës në botë që nga vdekja e kolumbianit Pablo Escobar, she paraqitja e tijë në gjyqin në NewYork është shoqëruar me forca të shumta policorë, pasi më parë kishte arritur të arratiset dy herë nga burgu.

Si rezultat i këtyre veprimeve të tij ai mbahet në izolim total për plotë 23 orë në ditë. Ndëraa gjatë seancës së mbajtur në Brooklyn, prokurori ka deklaruar se karteli meksikan i drogës është aq i pashpirt sa që pa u menduar dy herë do të vriste edhe anëtarët e familjes, vetëm dhe vetëm që të mos e humbte fuqinë që e kishte dikur.

Nga viti 1989 e deri më 2014 karteli Sinaloa kishte kontrabanduar 154,626 kilogramë kokainë në Shtetet e Bashkuara, si dhe heroinë, metamfetaminë dhe marihuanë në vlerë prej 14 miliardë dollarë. (TemA TV)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *