Cili është misteri i raketës ruse Novator dhe sa është një kërcënim për një pjesë të madhe të Evropës

Pasi Shtetet e Bashkuara me ndihmën e NATO-s filluan të ushtrojnë një presion të fortë mbi Rusinë për dyshimin e shkeljes së Marrëveshjes për shkatërrimin dhe ndalimin e prodhimit të raketave me rreze e të shkurtër dhe të mesme veprimi – INF, e vitit 1987, publiku ka bërë të interesuar për një raketë të re, misterioze, e të tipit Novator 9M279 .

Presidenti Donald Trump në tetor njoftoi dorëheqjen nga Marrëveshja e INF-së me Rusinë dhe të martën, pas një takimi të Ministrave të Jashtëm të NATO-s në Bruksel, Aleanca ka akuzuar Moskën për shkelje të asaj marrëveshjeje që ndalon çdo dalje në det ta raketave që veprojnë mes 500 dhe 5.500 kilometrave.

Uashingtoni pastaj i caktoi Rusisë një afat kohor prej 60 ditësh për të filluar përmbushjen e marrëveshjes, përndryshe Shtetet e Bashkuara do të tërhiqen prej saj.

Kjo ngre pyetjen se çfarë lloj raketash dyshohet se shkelin marrëveshjen.B ëhet fjalë raketë të njohur si Novator 9M729, dmth. në kodin e NATO-s, SSC-8.

Supozohet se Rusia filloi testimin e kësaj rakete të re në vitin 2008. Administrata e ish-Presidentit Barak Obama e diskutoi këtë me Rusinë. Sidoqoftë, ata nuk dëshironin të hynin në një konflikt më të hapur për këtë, pasi me gjasë shpresonin për një marrëveshje.

Sigurisht, Moska e ka mohuar dhe mbuluar, por vetëm pas ardhjes së administratës së re, Donald Trump është bërë me dije emri i kësaj rakete të diskutueshme.

Christopher Ford, një anëtar i Këshillit të Sigurisë Kombëtare nga Qendra Wilson në Uashington, tha se kjo ishte një raketë 9M729, lloj i prodhuar nga firma Novator nga Jekaterinburg në Urale.

SHBA, i cili beson se raketa ruse shkel marrëveshjen, nuk e specifikon qëllimin e saj. Nëse i referohemi një artikullt të New York Times në shkurti 2017, raketa, e cila është e vështirë për të zbuluar, sepse ajo është shumë e ngjashme me modelet ekzistuese, paraqet një “kërcënim të drejtpërdrejtë” për shumicën e Evropës dhe pjesë të Azisë, shkruan DW.

Leave a Reply