Covid-19: Argjentina zgjat bllokimin e detyrueshëm deri më 7 qershor

Argjentina të shtunën zgjati deri më 7 qershor bllokimin e detyrueshëm në Buenos Aires dhe forcoi disa kufizime të lëvizjes, pas një rritje të vazhdueshme në ditët e fundit të rasteve të konfirmuara me koronavirus.

Zyrtarët do të forcojnë kontrollet e trafikut midis kryeqytetit dhe provincës së Buenos Aires, zona me përqendrimin e dytë më të lartë të infektimeve, tha Presidenti Alberto Fernandez në një konferencë televizive. Aktiviteti tregtar në disa lagje më të populluara të qytetit dhe qasja në transport publik gjithashtu do të rikthehet. Disa biznese ishin lejuar të rihapnin nën një shtesë të mëparshme të bllokimit. Bllokimi, që do të skadojë të dielën, ka filluar që nga 20 Marsi, megjithëse zyrtarët kanë zbutur kufizime në disa zona të vendit. Argjentina ka një ndalim fluturimi tregtar deri në 1 shtator, një nga masat më të rrepta të udhëtimit në botë gjatë pandemisë.

Vendi regjistroi 704 infeksione të reja të shtunën, një nga rritjet më të larta një-ditore që nga fillimi i pandemisë. Të dhënat e qeverisë thonë se vendi ka 11,353 raste, kryesisht në Buenos Aires, ku lagjet me të ardhura të ulëta të qytetit janë goditur veçanërisht rëndë. Numri i vdekjeve është në 445. Fernandez tha që ngarkesa në rritje ishte faktori shtytës në zgjatjen e periudhës së izolimit në Buenos Aires, ku 87% e çështjeve të reja gjatë dy javëve të fundit u konfirmuan. “Ne po i bëjmë gjërat mirë dhe i falënderoj të gjithë, por mbetet shumë për të bërë,” tha Fernandez.

Argjentina ka shumë më pak infeksione dhe vdekje se shumë nga fqinjë e saj, përfshirë Brazilin, i cili renditet në vendin e dytë në botë me 347.398 raste dhe 22.013 vdekje, sipas të dhënave të qeverisë braziliane. Sipas një raporti të paraqitur nga Fernandez, Argjentina që nga 22 maji ka një koficentë vdekje prej 9.8 për 100,000 banorë, krahasuar me 94.3 në Brazil dhe 47.2 në Peru.  France 24 / bota.al

Leave a Reply