Njeriu që qëndron pas video-lojës Fortnite po vë bastin më të rrezikshëm të karrierës – çmimi mund të jetë i lartë

Gjatë karrierës së tij, Tim Sweeney nuk ka pasur frikë të marrë gjigandë të industrisë së teknologjisë.

CEO dhe themeluesi i Epic Games ka pasur një aftësi për të zgjedhur betejat e duhura ndërsa ka rritur pavarësinë e kompanisë së tij. Fortnite, video-loja e kompanisë Battle Royale, së fundmi ka njoftuar se ka më shumë se 15 milionë lojtarë njëkohësisht dhe ka krijuar një univers të fantazisë, raporton cnn.

Epic sfidoi platformat e krijuara duke hedhur në treg dyqanet e veta të lojërave dixhitale. Dhe kompania me shumë miliarda dollarë zhvilloi Unreal Engine, një program të pronarit për të bërë video-lojërat e veta që licenson për zhvilluesit dhe animatorët e tjerë.

Tani Sweeney, 50-vjeçar, po fillon betejën më të madhe në historinë 30-vjeçare të kompanisë së tij: Epic po padit Apple dhe Google në një sfidë ligjore që mund të ribërë të ardhmen e ekonomisë dixhitale.

“Zhgënjimi i Epic me Apple veçanërisht, dhe Google në një farë mase, ishte krijuar për të paktën tre vjet. Që kur Fortnite u rrit dhe bëri një audiencë të madhe, ne u ndiejmë të mbytur nga disa gjëra”, tha Sweeney për CNN Business.

Nisur në vitin 2017, Fortnite shpejt u bë një fenomen. Kur debutoi për herë të parë, Epic kërkoi 40 dollarë për të shkarkuar lojën – një çmim tipik. Por kompania shpejt u përqendrua në një model biznesi më të rrezikshëm, duke vënë bast se ofrimi i Fortnite si një lojë falas për të luajtur me blerje brenda aplikacioneve të artikujve dixhitalë si veshje do të gjeneronte më shumë të ardhura të përgjithshme. Basti dha rezultat.

Megjithëse, Epic ka mbledhur miliarda dollarë nga blerjet në lojë të Fortnite – rreth 1.3 miliardë dollarë në vitin 2020 dhe 1.8 miliard dollarë në vitin 2019, sipas ndarjes së lojërave të Nielsen SuperData – kompania nuk pranoi të paguante një pjesë të të ardhurave pronarëve të dyqaneve të aplikacioneve si Apple dhe Google. Nëse një lojtar shkarkon Fortnite nga App Store të Apple, për shembull, Apple do të marrë një ulje prej 30 për qind të të gjitha blerjeve brenda aplikacioneve.

Leave a Reply