Për marrëveshjen finale me Serbinë, nuk nevojitet ndryshimi i Kushtetutës së Kosovës

Kosova nuk ka nevojë ta ndryshojë Kushtetutën për marrëveshjen finale me Serbinë. Njohës të kësaj çështje në vend vlerësojnë se Serbia është ajo që duhet ta ndryshojë Kushtetutën, në mënyrë që ta largojë Kosovën si pjesë përbërëse të saj.

Profesori i së Drejtës Kushtetuese, Mazllum Baraliu ka thënë se Kosova nuk ka nevojë që ta ndërrojë Kushtetutën e saj në asnjë rrethanë.

Ai shtoi se çdo ndryshim i Kushtetutës dhe i ligjeve të Kosovës e dëmton sovranitetin dhe integritetin e vendit.

“Sa i përket marrëveshjes finale nuk ka nevojë që të ndërrohet Kushtetuta e Kosovës. Mirëpo ka nevojë që Kushtetuta e Serbisë të ndërrohet para se të lidhet një marrëveshje sepse në preambulën e kushtetutës së tanishme të Serbisë, Kosova është pjesë përbërëse e saj dhe në inaugurimin e ri të tanishëm të qeverisë së re Bërnabiç është dhënë betimi i gjithë deputetëve dhe Qeverisë së Kuvendit të Serbisë për ta mbajtur Kosovën pjesë përbërëse të saj”, tha ai për Ekonomia Online.

“Çdo ndryshim i Kushtetutës dhe i ligjeve të Kosovës i cili nënkupton lëshime Serbisë e dëmton sovranitetin dhe integritetin e vendit”.

Profesori Baraliu theksoi se konsensusi nacional është i nevojshëm për marrëveshje finale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Konsensusi do të duhej domosdoshmërish për një marrëveshje finale. Fatkeqësia qëndron që kjo klasë politike nuk është dëshmuar e aftë që disa vjet të arrijë një konsensus dhe të dalë me një platformë të përbashkët pozitë dhe opozitë drejt Serbisë dhe BE-së. Dhe prandaj konsensusi është më tepër se i domosdoshëm sepse pa një konsensus çfarëdo marrëveshje që të arrihet me Beogradin dhe Brukselin qoftë edhe me Washningtonin nuk mund të ratifikohet në kuvendin e Kosovës. Këtë duhet ta kenë parasysh kjo klasë politike dhe ky koalicion Qeverisës”.

Ndërsa profesori Riza Smaka tha se nëse do të bëheshin ndryshime sa i përket asociacionit të komunave me shumicë serbe kjo do të ishte krijimi i bazës kushtetutare për ndarjen e Kosovës./Telegrafi/

Leave a Reply