A do të ketë një valë të dytë të koronavirusit?

Shumë vende po planifikojnë të lirojnë kufizimet e vendosura për shkak të koronavirusit, por kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson dhe kancelarja gjermane, Angela Merkel , shqetësohen për potencialin e një rikthimi ose valë të dytë të Covid-19, shkruan The Guardian.

A do të ketë një valë të dytë?

Epidemitë e sëmundjeve infektive veprojnë në mënyra të ndryshme, por pandemia e gripit të vitit 1918 që vrau më shumë se 50 milion njerëz vlerësohet si një shembull kryesor i një pandemie që ndodhi në valë të shumta, vala e dytë më e rëndë se e para.

Pandemitë e tjera të gripit – përfshirë ato të vitit 1957 dhe 1968 – të gjitha kishin valë të shumta. Pandemia e gripit H1N1 2009 filloi në prill dhe u pasua, në Sh.B.A dhe hemisferën e butë veriore, nga një valë e dytë në vjeshtë.

Si dhe pse ndodhin shpërthime me valë të shumta, dhe si mund të parandalohen valët e mëvonshme të infeksionit, është bërë një element i studimeve të modelimit epidemiologjik dhe përgatitjes së pandemisë, të cilat kanë vëzhguar gjithçka, nga sjellja sociale dhe politika shëndetësore, deri tek vaksinimi dhe ndërtimi i imunitetit të komunitetit , i njohur edhe si imuniteti i tufës, raporton abcnews.al.

Ndërsa valët e dyta brenda periudhës së një pandemie janë teknikisht të ndryshme, shqetësimi është në thelb i njëjtë: sëmundja që rikthehet.

A ka prova se koronavirusi mund të rikthehet?

Kjo gjë po studiohet me shumë kujdes. Pa një vaksinë, dhe pa imunitet të përhapur ndaj sëmundjes së re, një alarm po tingëllon nga përvoja e Singaporit, e cila ka parë një rikthim të papritur në raste të reja, pavarësisht se u lavdërua për trajtimin e hershëm të shpërthimit.

Megjithëse Singapori krijoi një sistem të fortë për gjurmimin e kontakteve për popullsinë e tij të përgjithshme, sëmundja u rishfaq në akomodimin e  konvikteve të përdorura nga mijëra punëtorë të huaj me pajisje higjienike të papërshtatshme dhe mensa të përbashkëta.

Me 1.426 raste të reja të raportuara të hënën dhe nëntë konvikte – më i madhi prej të cilëve mban 24,000 burra – të deklaruara njësi izolimi, përvoja e Singaporit, edhe pse shumë specifike, ka demonstruar aftësinë e sëmundjes se ajo mund të rikthehet fuqishëm në vendet ku njerëzit qëndrojnë afër dhe ka aftësinë për të shfrytëzuar çdo dobësi në regjimet e shëndetit publik.

Një rritje e vogël në fund të javës së kaluar në numrin e infeksioneve në Gjermani – një vend tjetër që përballoi mirë përhapjen me anë të testimit dhe gjurmimit të gjerë – gjithashtu ka tërhequr vëmendjen.

Dhe përkundër suksesit të dukshëm të Kinës për të sjellë nën kontroll shpërthimin në provincën Hubei, ka pasur një rritje të rasteve në veri të vendit .

Një grup i ri i rasteve të koronavirusit në qytetin verior-lindor të Harbin afër kufirit rus ka detyruar autoritetet të vendosin bllokime të reja, pasi raportuan transmetime lokale gati-zero në javët e fundit,raporton abcnews.al.

E gjithë kjo shtron pyetje se kur, dhe si, duhet të zvogëlojmë bllokimet për të shmangur një valë të dytë ose rikthim të virusit.

Për çfarë shqetësohen ekspertët?

Njohuria konvencionale midis shkencëtarëve sugjeron që valët e dyta të infeksioneve ndodhin pasi kapaciteti për trajtim dhe izolim rraskapitet. Në këtë rast shqetësimi është se konsensusi shoqëror dhe politik që mbështet bllokimet është duke u kapërcyer nga zhgënjimi publik – i cili ka shkaktuar protesta në SH.B.A. dhe gjetkë – dhe nevoja urgjente për të rihapur ekonomitë.

Kërcënimi bie kur ndjeshmëria e popullatës ndaj sëmundjes bie nën një prag të caktuar ose kur vaksinimi  bëhet i disponueshëm.

Në terma të përgjithshme, raporti i individëve të ndjeshëm dhe imunitar në një popullatë në fund të një valë përcakton madhësinë e mundshme të një valë të mëvonshme. Shqetësimi tani është se me një vaksinë akoma disa muaj larg, popullsitë në të gjithë botën janë nuk dinë si të veprojnë si për rikthimin ashtu edhe për valët pasuese.

Ndërsa Justin Lessler, një profesor i epidemiologjisë në Universitetin Johns Hopkins, shkroi për Washington Post në mars: “Epidemitë janë si zjarre. Kur karburanti është i bollshëm, ata tërbohen në mënyrë të pakontrollueshme, dhe kur është e paktë, ata shkrumbojnë ngadalë.

“Epidemiologët e quajnë këtë intensitet” forcë infeksioni “, dhe lënda djegëse që e drejton atë është ndjeshmëria e popullatës ndaj patogjenit. Ndërsa valët e përsëritura të epidemisë zvogëlojnë ndjeshmërinë (qoftë përmes imunitetit të plotë ose të pjesshëm), ato gjithashtu zvogëlojnë forcën e infeksionit, duke ulur rrezikun e sëmundjes edhe në mesin e atyre që nuk kanë imunitet. ”

Problemi është se ne nuk e dimë se sa karburant është ende në dispozicion për virusin.

Leave a Reply