Bullgaria prish planet e Maqedonisë në rrugën drejtë BE-së

Ende është e pasigurt nëse konferenca e parë ndërqeveritare Maqedoni-BE do të mbahet në dhjetor për shkak të insistimit të Sofjes që Shkupi së pari të pranojë kërkesa konkrete.

Sipas Marko Trosanovskit nga Instituti për Demokraci, bllokada do të kishte një ndikim të keq tek qytetarët, por edhe në agjendën e reformave.
Në gati tre javë deri në 10 nëntor, kur dy ngjarje pritet të jenë vendimtare për rrugën e Maqedonisë drejtë Bashkimit Evropian, as politikanët dhe as analistët nuk dalin me një parashikim specifik nëse Sofja do të bllokojë konferencën e parë ndërqeveritare të Shkupit me Brukselit, njofton Rel

Sipas planeve të mëparshme, ajo duhet të zhvillohet në dhjetor dhe me të, negociatat e vendit me BE fillojnë vërtet. 10 nëntori konsiderohet përsëri si një datë e rëndësishme sepse atëherë samiti në Sofje do të mbahet brenda Procesit të Berlinit dhe Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme të BE do të mblidhet.
Pasiguria për fillimin e procesit në dhjetor tregohet gjithashtu nga deklaratat dhe aktivitetet e politikanëve vendas të cilët këto ditë ose mbajtën takime në internet ose u larguan për vizita me prani fizike.

Pas takimeve online me Përfaqësuesin e Lartë për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë Josep Borrell, Presidentin e Këshillit Evropian Charles Michel, Presidentin e Parlamentit Evropian David Sassoli dhe Komisionerin e Politikës së Fqinjësisë së BE Oliver Varhei, Kryeministri Zoran Zaev tha se të gjithë bashkëbiseduesit besonin se deri në fund të vitit Konferenca e parë ndërqeveritare do të mbahet, por ai gjithashtu theksoi se nuk përjashtohet mundësia që ajo të mos mbahet, sepse vendimet në union bëhen me konsensus të të gjitha vendeve anëtare. (INA)

Leave a Reply