Grekët: Ethet ushtarake në Ballkan, 7 mijë marinsa, raketa dhe “Black Hawk” në Shqipëri

Shtetet e Bashkuara po e kthejnë Shqipërinë në një qendër ushtarake të nivelit të lartë, duke instaluar sisteme moderne të raketave Patriot dhe helikopterë sulmues në territorin e tyre si pjesë e një mburoje mbrojtëse që përpiqet të ngrejë harkun nga Adriatiku dhe Egjeu i Veriut.”

Në planifikimin ushtarak të NATO-s, porti i Durrësit tani merr një rol kryesor, përveç porteve të Alexandroupolis, Kavala dhe pjesërisht Selanikut. Një provë e parë u përdor për të zbarkuar trupat dhe pajisjet si pjesë e stërvitjes gjigante Defender Europe 21, e cila ka filluar që nga fillimi i Marsit në krahun juglindor të Aleancës Atlantike.

Shtatë mijë marinsa amerikanë kanë zbarkuar në Durrës javët e fundit, nga të cilat më shumë se një mijë kanë vazhduar për në veri të Maqedonisë, ndërsa pjesa tjetër do të trajnohen deri në 2 qershor, në bazat ushtarake të vendit me njësitë e ushtrisë shqiptare në praninë më të madhe ushtarake të huaj.

Deputetja e zgjedhur e PS: Unë i kërkova Ramës të lejojë tifozët në stadiume, nuk thotë kurrë jo për Shkodrën
“Ne nuk kemi zgjedhur të kryejmë stërvitje të tilla ushtarake këtu rastësisht, pasi Shqipëria siguron një bazë të rëndësishme që lejon NATO-n t’i përgjigjet emergjencave shpejt dhe me efikasitet,” tha ambasadorja amerikane në Tiranë Yuri Kim.

Erol Manir njoftoi instalimin e përhershëm të anti-Patriot, sistemet e raketave në Shqipëri dhe furnizimi i ushtrisë shqiptare me helikopterë sulmues Black Hawk.

Është duke u bërë e qartë se së bashku me portet greke në brigjet e Egjeut të Veriut, Durrësi po del si porti i dytë më i rëndësishëm detar për lëvizjen e trupave dhe pajisjeve nga Mesdheu në dhe nga brendësia e Ballkanit, Evropës Juglindore dhe Deti i Zi. Dhe në të njëjtën kohë, si Alexandroupolis në lindje.

Tani që sfidat në Evropën Lindore po rriten, me ndikimin e Perëndimit, Rusisë, Kinës, Turqisë, që përplasen nëntokë nga Ballkani në Balltik dhe rrezikun e ndezjes në Egje, evropianët dhe amerikanët po ngrenë mure ushtarake në trekëndëshin e detit Adriatik, Egje, Det të Zi.

Greqia merr pjesë aktive, me personel dhe infrastrukturë, duke u përqendruar në portin e Alexandroupolis, nga ku transportohen pajisje ushtarake, helikopterë, tanke nga dhe në Rumani, ndërsa i gjithë operacioni ndihmohet nga aeroporti “Democritus” i qytetit.

Të hënën në poligonin e qitjes në Petrochori, Xanthi, stërvitja “Centaur 21” arriti kulmin, me pjesëmarrjen e tankeve të ushtrive greke dhe amerikane.

Prania e Ambasadorit të SHBA Jeffrey Payat, udhëheqja politike dhe ushtarake e Forcave të Armatosura në Alexandroupolis dhe Xanthi, nxjerr në pah azhurnimin e Thrakisë si një e tërë në një zonë me interes gjeostrategjik për NATO.

Plagosja në Vlorë, momenti kur 42 vjeçari niset drejt spitalit
“Siç tregon ky ushtrim, Shtetet e Bashkuara do të qëndrojnë të pranishme në Ballkan dhe rajonin e Detit të Zi dhe të ndihmojnë në parandalimin e kundërshtarëve të mundshëm në mbrojtjen e aleatëve tanë”, tha Payat, duke përforcuar vlerësimet se amerikanët vazhdojnë të mbajnë Ballkanin në përparësitë e tyre të larta gjeopolitike.

Në të njëjtën kohë, në qytetin Krivolak në Maqedoninë Veriore, si pjesë e “Defender”, po zhvillohej një stërvitje me skenarin “mënyrat e mbrojtjes në rast sulmi – rindërtimi dhe kundërsulmi”.

Do të ishte tepër absurde që e gjithë kjo veprimtari ushtarake në krahun juglindor të NATO-s nuk do të kishte irrituar jo vetëm Rusinë, por edhe Turqinë, ndërsa në Serbinë “neutrale” zërat dëgjohen kundër “Aleancës së keqe”.

Turqit duket se shqetësohen kryesisht nga prania ushtarake amerikane në Alexandroupolis dhe në Traki në përgjithësi, pasi ata mendojnë se synon të monitorojë dhe kontrollojë, në një krizë të mundshme, ngushticat e Hellespont, ndërsa “shqetësimi” i tyre intensifikohet nga literatura lëvizëse e hapësirës ajrore bazë në Samothrace.

Leave a Reply