Të pathënat e Covid-19/ Varianti Delta është ‘përditësuar’ në Ypsilon: Më rezistent ndaj vaksinës?!

Identifikuar për herë të parë në Kaliforni, varianti Ypsilon ende nuk është shumë i përhapur në Europë dhe ka vetëm dy raste të zbuluara në Itali sipas bankës ndërkombëtare Gisaid, e cila mbledh sekuencat gjenetike të viruseve.

Studimi i botuar në Science dëshiron të nënvizojë rëndësinë e renditjes si një nga armët më të rëndësishme për të luftuar qarkullimin e virusit. Analiza e koordinuar nga McCallum bazohet në analizën e 57 mostrave, ai vëzhgoi tre mutacione që e bëjnë atë rezistent ndaj antitrupave dhe që gjenden në proteinën Spike, që virusi përdor për të hyrë në qeliza.

Të dhënat tregojnë se, me tre mutacionet e tij, varianti Ypsilon është rezistent ndaj të dy antitrupave të gjeneruar nga vaksinat e ARN-së dërguese dhe atyre të gjeneruar nga infeksioni i virusit SarsCoV2. Vëzhgimet e botuara bazohen në analizën e plazmës së mbledhur nga 15 persona të vaksinuar me dy doza Moderna, nga 33 të vaksinuar me dy doza të Pfizer-BioNtech dhe nga 9 të cilët ishin infektuar me SarsCoV2.

Raportuar në fillim të vitit 2021 në Kaliforni, në maj varianti Ypsilon ishte i përhapur në 34 vende të tjera dhe sipas brezit të të dhënave Gisaid për katër javët e fundit tani është i pranishëm në 44 vende, nga Shtetet e Bashkuara në Korenë e Jugut, Indi dhe në Japoni. Në Europë, rastet u gjetën në Danimarkë (37 raste), Gjermani (10), Irlandë dhe Francë (7), Holandë dhe Spanjë (5), Zvicër (4), Norvegji (3), Suedi, Finlandë dhe Itali (2), Belgjikë (1)./Lexo/

Leave a Reply