10 mijë shkencëtarë në mbrojtje të Tokës

Ata kërkojnë t’i jepet fund përdorimit të lëndëve djegëse fosile

Rreth dy vjet pasi më shumë se 10 000 shkencëtarë nga rreth 150 vende së bashku shpallën një emergjencë globale të klimës, ata tani e kanë përsëritur atë dhe kanë bërë thirrje për ndryshime të menjëhershme.

”Këto ndryshime janë më urgjente se kurrë për të mbrojtur jetën në Tokë”, theksuan shkencëtarët në një artikull të botuar në revistën ”BioScience”.

10 000 shkencëtarëve iu bashkua edhe një grup me më shumë se 2 800 firmëtarë.

”Që nga shpallja fillestare e urgjencës klimatike në vitin 2019, ngjarje të shumta si përmbytjet, zjarret në pyje dhe valët e nxehtësisë i kanë bërë të qarta pasojat e situatës klimatike në Tokë”, theksuan shkencëtarët.

Viti 2020, për shembull, ishte i dyti më i ngrohtë që nga fillimi i regjistrimeve, ndërsa, këtë Prill, përqendrimi i dioksidit të karbonit në atmosferën e Tokës ishte më i lartë se në çdo kohë që nga fillimi i matjeve.

Ndër të tjera, studiuesit po bëjnë thirrje për një fund të përdorimit të lëndëve djegëse fosile dhe mbrojtje më të mirë të biodiversitetit.

Leave a Reply