BE hap proces gjyqësor kundër Hungarisë

Hungaria ndjek njё politikё tё ashpёr azilimi. Qeveria e kryeminstirt Orban nuk frenohet as prej fushatave tё shpifjes. Meqёnёse ky vend nuk ka reguar ndaj paralajmёrimeve duhet tё pёrgjigjet para Gjykatёs Europiane.

Gjykata Europiane nё Strazburg ёshtё aktivizuar, pasi ligji i ashtuquajtur “Stopp-Soros” nё Hungari ҁon nё kriminalizimin e ndihmёs pёr refugjatёt dhe kufizon edhe mё tej tё drejtёn e azilimit, vuri në dukje Komisioni i BE-sё. Brukseli do qё me padinё ndaj qeverisё sё djathtё nacionale tё kryeministrit Viktor Orban ta detyrojё atё, qё tё tёrheqё ligjin e diskutueshёm. Nё kёtё ligj pёrfshihet edhe rregullorja pёr tё ndaluar ndihmat pёr azikёrkuesit nё emёr tё njё organizate.

Punonjёsit e organizatave tё ndihmёs pёr refugjatё mund tё dёnohen me heqje lirie deri nё njё vit. Nёse Gjykata Europiane i jep tё drejtё Komisionit tё BE-sё, Hungaria mund tё ndёshkohet me gjoba tё detyrueshme, pёr t’i ndryshuar kёto rregullore tё diskuteshme.  Kjo ёshtё padia e parё e Komisionit tё BE-sё nё Gjykatёn Europiane. Nё vitin 2017 Komisioni dy herё iu drejtua Luksemburgut nё njё rast pёr procesin e azilimit nё Hungari dhe nё njё rast tjetёr pёr ligjin e arsimit tё lartё.

Fushatё shpifjesh kundёr Sorosit

Qeveria e Orbanit kaloi nё parlament mё 2018 ligjin e ashtuquajtur “Stopp-Soros. Emёrtimi i ligjit me “Stopp Soros” i referohet miliarderit liberal nga SHBA George Soros. I mbijetuari i Holocaustit i lindur nё Hungari mbёshtet me fondacinet e tij humanitar njё sёrё organizatash civile, qё ndihmojnё refugjatёt dhe azilkёrkuesit. Qeveria hungareze e akuzon Sorosin, se po sjell njё numёr tё madh emigrnatёsh myslimanё nё Europё. Njё pllakatё e kritikuar nё mbarё BE-nё sё fundi shpif ndaj tij duke e cilёsuar si njё demon qё i fryn nё vesh presidentit tё Komisionit tё BE-sё Jean-Claude Juncker.

Komisioni i BE-sё vendosi gjithashtu, t’i drejtohet me njё shkresё Hungarisё, sepse njerёzve qё ndodhen nё procedurat e kthimit nё zonat hungareze tё tranzitit nuk u jepet ushqim. Shkresa udhёzuese ёshtё hapi i parё drejt njё procesi pёr shkelje procedurale.

Leave a Reply