Dëmtohen nga grupet naziste varrezat hebreje në Francë

Më shumë se 100 varreza hebreje janë gjetur të dëmtuara me simbole naziste në afërsi të Strasburgut në Francë.

“Kjo është një tronditje”, tha Maurice Dahan, përfaqësues i komuniteti hebrej në rajonin Bas-Rhin.

Autoritetet lokale thanë se po hetojnë incidentin.

Rreth 20 kilometra nga ky vend, janë gjetur edhe mbishkrime kundër hebrenjëve.

Ky rajon i Francës është përballur me vandalizëm racist në të kaluarën. Rasti më i rëndë ishte dëmtimi i 96 varrezave hebreje në muajin shkurt, incident ky që ngjalli reagime ndërkombëtare për rritjen e numrit të sulmeve anti-semite.

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron gjatë vizitës në vendgjarje ishte zotuar se do të mposht gjuhën e urrejtjes. Ai kishte deklaruar se do të shtohen masat për edukimin kundër racizmit në shkollat e Francës.

Numri i rasteve të sulmeve kundër hebrenjëve është rritur për 74 për qind gjatë vitit 2018 krahasuar me një vit më herët. Kjo, ka alarmuar autoritetet e Francës, vend ky i cili është shtëpi e komuniteteve më të mëdhaja hebreje dhe myslimane në Evropë, raporton AFP./ REL

Leave a Reply