Dhjetë vendet me sasinë më të madhe të floririt, nuk kryeson Zvicra

Floriri, është metal i çmuar. Dikur ishte aq jetik sa vlera e monedhave globale lidhej drejtpërdrejt me vlerën e arit. Ndërsa ‘Standardi i Artë’ mund të mos ekzistojë më, ari është akoma masivisht i rëndësishëm politikisht dhe ekonomikisht.

Ka pothuajse 34 mijë tonë ar në pronat zyrtare në të gjithë botën, por cili vend pretendon për përqindjen më të madhe?

Holanda: 612.5 ton

Me vetëm 3.7 ton më shumë ar, sesa India, Hollanda zë vendin e 10-të në Grafikun zyrtar botëror të mbajtjes së arit me 612.5 ton ar në stoqet e tij. Në vitin 2014, pronat e arit tërhoqën vëmendjen e mediave, pasi u raportua se banka qendrore holandeze kishte dërguar 100 ton ar në Amsterdam nga Nju Jorku; përveç atyre dy lokacioneve, Hollanda gjithashtu ka dyqane ari në Otava dhe Londër.

Japonia: 765.2 ton

Japonia mban në magazinë 765.2 ton ar, mbi 150 ton më shumë se Hollanda. Ajo gjithashtu ka venat e veta prej ari që rrjedhin nëpër tokën e saj, të cilat janë minuar në një shkallë të vogël për shekuj. Kërkimet e fundit eksploruese të arit kanë rezultuar pozitive dhe Japonia tani po kërkon të shfrytëzojë ato rezerva më tej.

Zvicra: 1,040 ton

Stoqet e arit lëvizin në katër shifra tani, ndërsa Zvicra mban 1,040 ton. Pjesa më e madhe e këtij ari mbahet në tokën vendase, por një pjesë e tij ruhet në Bankën e Anglisë dhe Bankën e Kanadasë. Në vitin 2014 u mbajt një referendum për të vendosur nëse gjithë ari duhet të ruhej në Zvicër, nëse Banka Kombëtare Zvicerane duhet të ketë të drejtë të shesë rezervat e saj të arit dhe nëse duhet të mbajë të paktën 20% të pasurive të saj në ar.

Kina: 1,885,5 ton

Kina ka 1,885.5 ton ar në rezervat e saj. Është gjithashtu prodhuesi më i madh i arit në botë, përpara Australisë dhe Rusisë, dhe kërkesa lokale për ar është rritur nga pasuria në rritje e klasës së saj të mesme.

Rusia: 2,168.3 ton

Rusia nuk mund të marrë sa duhet nga ky metal i çmuar dhe ka rritur rezervat e saj të artë me pothuajse 400 tonë vetëm në dy vitet e fundit, duke e lejuar atë të kapërcejë Kinën në renditje. Plus, ajo ka një industri minierash prej minierash ari që do të thotë se ky vend i pasur me metale nuk ka nevojë të mbështetet në importe.

Franca: 2.436 ton

Franca ka grumbulluar 2.436 ton ar, shumica e kësaj thuhet se e fituar gjatë viteve 1950 dhe 1960. Megjithëse disa janë mbajtur jashtë vendit, shumica e kësaj ari thuhet se mbahet në Banque de France në Paris. Disa qindra ton ari francez u shitën në pjesën e hershme të këtij shekulli, por rezervat e tij kanë mbetur të qëndrueshme që nga 2009.

Italia: 2,451.8 ton

Italia mban vetëm pak më shumë ar se Franca me 2,451.8 ton. Për dallim nga shumica e vendeve, ku rezervat e arit zotërohen nga shteti dhe menaxhohen nga bankat e tyre qendrore, ari i Italisë në të vërtetë është në pronësi të Banca d’Italia, dhe mbahet në Romë, në Bankën Kombëtare Zvicerane, Bankën Federale të Rezervave në Neë York dhe Bankën e Anglisë. Qeveria italiane kohët e fundit bëri bujë kur tha se nuk do të shesë një gram të rezervave të arit për të mbushur vrimat e buxhetit.

Fondi Monetar Ndërkombëtar: 2,814 ton

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) është një grup prej 189 vendeve që punojnë për të nxitur bashkëpunimin monetar global. Kur u themelua në 1944 u vendos që 25% e abonimeve fillestare të kuotave dhe rritjet e mëvonshme të kuotave duhet të paguheshin me ar. Kjo mbetet burimi kryesor i 2,814 ton arit që ajo mban.

Gjermania: 3.369.7 ton

Gjermania është mbajtësi i dytë më i madh i arit në botë me 3.369.7 ton prej tij. Shqetësimi për arin e tij që ishte nën kontrollin sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë çoi në shpërndarjen e stoqeve në të gjithë botën. U mendua të ndahej midis Bankës Federale të Rezervave në Neë York, Bankës së Anglisë dhe Banque de France. Kohët e fundit, të paktën gjysma e kësaj sasie është në shtëpi, në Frankfurt.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës: 8,133.5 ton

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë vendi me më shumë ar në botë. Ka 8.133.5 ton shufra ari. Kjo është pothuajse aq sa Gjermania, FMN dhe Italia. Pjesa më e madhe e këtij ari mendohet të mbahet në depozitat në të gjithë Amerikën, siç është kasaforta famshme e Fort Knox. /gsh/

Leave a Reply