OBSH: Pandemia është në fazën më kritike

Organizata Botërore e Shëndetësisë tha të hënën se trajektorja e pandemisë së coronavirusit tani “po rritet në mënyrë eksponenciale”, me më shumë se 4.4 milionë raste të raportuara gjatë javës së fundit.

Maria Van Kerkhove, udhëheqëse teknike e agjencisë për COVID-19, tha se “ne jemi në një pikë kritike të pandemisë”, pasi disa vende kanë lehtësuar kufizimet edhe pasi rastet e reja në javë janë më shumë se tetë herë më të larta se një vit më parë.

“Kjo nuk është situata që duam të jemi në 16 muaj në një pandemi ku kemi provuar masa kontrolli. Është koha tani ku të gjithë duhet të bëjnë një vlerësim dhe të bëjnë një kontroll të realitetit se çfarë duhet të bëjmë”, tha ajo gjatë një konferencë për shtyp. “Vaksinat dhe vaksinimi po vijnë në internet, por ato nuk janë ende këtu në çdo pjesë të botës”, tha ajo.

COVID-19 rastet u ngritën me 9 për qind në të gjithë globin javën e kaluar – java e shtatë rresht me rritje – dhe vdekjet u hodhën 5 për qind, tha ajo, duke kërkuar që qeveritë të mbështesin qytetarët e tyre në zbatimin e masave të sigurisë pandemike, raporton cnbc.

Muajin e kaluar, zyrtarët e OBSH-së paralajmëruan për një rritje të qëndrueshme të rasteve me COVID-19 dhe vdekjeve, duke u bërë thirrje njerëzve të zbatojnë masat ndërsa bota po hyn në një fazë kritike të pandemisë.

Virusi është “më i fortë, është më i shpejtë” me shfaqjen e varianteve të reja që përhapen më lehtë dhe janë më vdekjeprurëse sesa lloji origjinal i egër i virusit, tha Dr. Mike Ryan, udhëheqësi i programit të urgjencave shëndetësore të OBSH-së më 31 mars. “Ne jemi të gjithë duke luftuar”, tha ai.

OBSH nxiti publikun dhe udhëheqësit botërorë të vazhdojnë të praktikojnë masat e sigurisë, duke përfshirë distancimin shoqëror, mbajtjen e maskave, larjen e duarve dhe shmangien e hapësirave të mbushura me njerëz.

Leave a Reply