Pakistani i alarmuar për Kashmirin, “statusi special” do të diskutohet në OKB

Kryeministri pakistanez Imran Khan është zotuar të luftojë vendimin e Indisë për të revokuar autonominë e Kashmirit të administruar nga India, përfshirë në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

“Përmes Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, ne po e studiojmë atë tani, do ta ngremë në Asamblenë e Përgjithshme, do të flasim me krerët e shteteve në çdo forum … do ta ngremë në media dhe do t’i tregojmë botës”, tha ai në parlament të martën.

Khan tha që masa ishte në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar, duke shtuar se ai kishte frikë nga spastrimi etnik nga India. Sipas tij, heqja e statusit të veçantë do t’i lejojë Indisë të ndryshojë përbërjen demografike të shtetit me shumicë myslimane.

“Kam frikë se India tani do të kryejë spastrim etnik në Kashmir. Ata do të përpiqen të largojnë banorët e zonës dhe të sjellin të tjerët dhe t’i bëjnë ata shumicë, në mënyrë që vendasit të bëhen asgjë, por skllevër.”

Më parë, shefi i ushtrisë së Pakistanit tha se trupat e tij ishin pranë Kashmirit në “luftën e tyre të drejtë”.

Kina fqinje gjithashtu ka shprehur kundërshtim ndaj masës indiane, duke e përshkruar atë si “të papranueshme”.

Rajoni mbetet i mbyllur, një ditë pasi India njoftoi këtë veprim.

Rajoni Himalayan i Kashmirit pretendohet në tërësi nga India dhe Pakistani, por secili vend kontrollon vetëm një pjesë të tij.

Ekziston një kryengritje e gjatë për ndarje nga ana indiane, e cila ka çuar në mijëra vdekje gjatë tre dekadave.

India akuzon Pakistanin për përkrahjen e kryengritësve – një akuzë që Pakistani e mohon, duke thënë se ai jep vetëm mbështetje morale dhe diplomatike për kashmirët që duan vetëvendosje.

Leave a Reply