“QazVac”, Kazakistani nis përdorimin e vaksinës vendase kundër COVID-19

Tsoi ka njoftuar se pas vaksinimit e ndjen mirë veten dhe ka bërë deklarata lidhur me vaksinën vendase e cila ka filluar që nga sot të aplikohet për qytetarët në vend.

Lidhur me vaksinën vendase QazVak e zhvilluar nga Instituti Kërkimor i Sigurisë Biologjike të Kazakistanit, Tsoi tha se në fazën e parë janë prodhuar dhe janë shpërndarë nëpër rajone 50 mijë doza.

Ai theksoi se kanë biseduar me komplekse prodhuese të ndryshme për rritjen e kapacitetit të dozave të vaksinës.

“Për këtë çështje po vlerësojmë edhe fushat e partnerëve tanë turq”, tha Tsoi.

Sipas tij, Kazakistani është një prej 5 vendeve në botë që ka zhvilluar me mundësitë e veta vaksinën kundër COVID-19.

Më parë Ministria e Shëndetësisë e Kazakistanit deklaroi se vaksina vendase QazVak është një vaksinë inaktive e përgatitur me teknikën e bazuar ndaj virusit dhe se siguria e saj është provuar.

Doza e dytë e vaksinës QazVak aplikohet pas një periudhe 21 ditore dhe për ruajtjen e saj nuk ka nevojë për sistem të posaçëm të ftohjes.

Leave a Reply