SHBA bën rritjen më të madhe të normave të interesit në 22 vjet

Banka Qendrore amerikane njoftoi të mërkurën rritjen me të madhe të normës së interesit në më shumë se dy dekada me 0.5 përqind,  teksa forcon luftën e saj kundër rritjes së shpejtë të çmimeve.

Rritja me 0.5 përqind, vjen pas një rritjeje më të vogël në mars me 0.25 përqind.

Kreu i bankës qendrore amerikane, Jerome Powell thotë se është “thelbësore” të ulet inflacioni që SHBA .

“Ekonomia dhe vendi kanë kaluar shumë në dy vitet e fundit. Është thelbësore që ne të ulim inflacionin nëse duam të kemi një periudhë të qëndrueshme të kushteve të forta të tregut të punës që të përfitojnë të gjithë.”

Por me inflacionin në SHBA në nivelin më të lartë të katër dekadave, priten rritje të mëtejshme. Rritja shënon përpjekjen më të fundit për të kontrolluar kostot e larta që ndjehen nga familjet në mbarë botën.

Banka qendrore e Indisë njoftoi të mërkurën një rritje të papritur të normës së saj bazë, ndërkohë që banka qendrore e Australisë miratoi së fundmi rritjen e saj të parë të normës së interesit në më shumë se një dekadë.

Duke rritur normat, bankat do ta bëjnë më të shtrenjtë huamarrjen për njerëzit, bizneset dhe qeveritë.

Ata presin që kjo të sjellë kërkesën për mallra dhe shërbime, duke ndihmuar në lehtësimin e inflacionit të çmimeve.

Por veprimet e tyre rrezikojnë gjithashtu të shkaktojnë një ngadalësim të mprehtë ekonomik, veçanërisht kur shfaqen sfida të reja, si lufta në Ukrainë dhe mbylljet e fundit të Covid në Kinë.

Leave a Reply