Shkencëtarët nga aeroplani regjistruan një shkrirje ekstreme shqetësuese të akullit në Grenlandë

Shkencëtari i NASA-s, Josh Willis, fluturoi mbi Grenlandë këtë javë dhe vëzhgoi këtë botë polare me akull të shkrirë dhe pellgje të errëta uji.

Në mes të gushtit, një valë nxehtësie shkriu pjesë të mëdha të shtresës së akullit të Grenlandës, e cila është tre herë më e madhe se Teksasi.

Kjo është një shenjë e dukshme e ndryshimit të motit dhe klimës.

Gjatë dekadave të fundit, shkencëtarët kanë vërejtur një shkrirje rekord të Grenlandës, e cila ka rezultuar në derdhjen e ujit në det dhe rritjen e nivelit të detit.

Willis tha se shkrirja e akullit në Grenlandë po bëhet më ekstreme me çdo dekadë të re për shkak të ndikimit të njeriut në klimë.

Shkencëtarët kanë gjetur se Grenlanda është shkrirë më shpejt në dekadat e fundit sesa në të paktën 350 vitet e fundit. Dhe ‘fleta’ e akullit po zvogëlohet.

Ndërsa klima po ngrohet, valët e nxehtësisë po bëhen më ekstreme, kështu që ngjarje më të mëdha të shkrirjes ndodhin gjithashtu në majën tipike të akullt të ishullit.

Këtë verë, disa valë serioze të nxehtësisë goditën Grenlandën, dhe në krye, domethënë në një lartësi prej 3,216 metrash, binte shi.

Shkencëtarët kurrë nuk kanë vërejtur shi në atë vend më parë.

Fotografitë e marra nga aeroplani tregojnë pjesën jugperëndimore të Grenlandës.

Kjo lloj shkrirjeje zakonisht rezulton në uljen e ujit në lumenj drejt oqeanit.

Lartësitë ku po shkrihet akulli në Grenlandë po rriten ngadalë, veçanërisht në tre dekadat e fundit.

Leave a Reply