Tre nëndetëse bërthamore ruse godasin njëkohësisht akullin e Arktikut

Ja pse manovra detare është kaq e ndërlikuar.

Tre nëndetëse të marinës ruse shpuan rrugën e tyre përmes disa metrave akull deti në Arktik për të dalë në sipërfaqe brenda disa qindra metrave nga njëra-tjetra – një nga herët e para që është arritur manovra e ndërlikuar detare.

Një video e lëshuar nga Ministria e Mbrojtjes e Rusisë tregon kullat lidhëse të tre nëndetësve që thyejnë një fletë akulli lundrues të vazhdueshëm pranë arkipelagut Franz Josef Land, në Oqeanin Arktik në veri të Detit Barents, transmeton Telegrafi.

Të tre nëndetëset depërtuan përmes akullit me trashësi 1.5 metra për të dalë në sipërfaqe brenda 300 metrash.

Kushtet në rajon ishin midis minus 13 dhe minus 22 gradë Fahrenheit (minus 25 dhe minus 30 gradë Celsius), me erëra që frynin deri në 70 mph (110 km / orë), njoftoi admirali.

Sipërfaqja e një nëndetëseje përmes akullit të trashë të detit nuk është diçka e lehtë. Sipas një artikulli të vitit 2018 në Popular Mechanics rreth nëndetëseve amerikane në Arktik, shpërthimi nëpër akull kërkon përgatitje të kujdesshme.

Nëndetëset e raketave me energji bërthamore zakonisht përpiqen të qëndrojnë të fshehura nën akullin e Arktikut sepse i bën ato në mënyrë të padukshme për armiqtë. Por kur ata do të duhet të dalin në sipërfaqe, një nën komandant së pari do të përpiqet të gjejë pjesë të afërta të ujit të hapur – ku ata mund të sipërfaqen pa hasur ndonjë akull lundrues.

Kur kjo dështon, nevojitet një manovrim i kujdesshëm në mënyrë që nëndetësja të mund të thyejë akull deti deri në 2 metra.

Detyra e parë është ngritja ngadalë e nëndetëses derisa kulla e saj e sipërme të mos kontaktojë me pjesën e poshtme të shtresës së akullit lundrues.

Leave a Reply