Ulja e çmimit të ilaçeve, farmacistët: Më lirë edhe barnat me pullë që kanë çmim të lartë

Ulja e çmimit të barnave tanimë është e ndjeshme. Këtë e pohojnë edhe vetë farmacistët, të cilët i tregtojnë medikamentet me çmimet e reja të ulura. Madje kanë medikamente të cilat në pullë tregojnë çmim më të lartë, por janë të detyruar ta tregtojnë më lirë.

“Çmimet e reja për barnat kanë qenë të prekshëm që pas 1 janarit. Nga data 1 janari deri me 1 prill ka qenë listë vetëm për barnat jashtë listës së rimbursimit, pastaj me 1 prill dhe në vazhdim është dhe lista e re me çmimet e reja të barnave të rimbursuara, të cilat janë më të prekura nga moshat e treta. Kjo është duke i prekur zë më zë të gjitha barnat ulja mund të jetë ose 10 %, por ka raste që është ulur edhe më shumë se 100%”, tha farmacisti Florian Marku.

Për një gamë të gjerë sëmundjesh çmimet e barnave janë ulur. Gjithashtu është ulur si çmimi i barnave të kompanive ‘brand’ ashtu edhe çmimi i barnave ‘xhenerike’.

“Me ligj është e detyruara që çdo ‘xhenerik’ të jetë 20% poshtë ‘brendit’, që do thotë nëse brendi është ulur, ‘xheneriku’ është ulur edhe më shumë. Normalisht gjitha kategoritë e sëmundjeve kanë uljet e veta dhe janë të prekshme”, tha Marku.

Por farmacistët pranojnë se në treg ka mungesa të disa barnave, që sipas tyre, ishte e pritshme për shkak të këtyre ndryshimeve.

“Nuk mund të themi që s’kemi mungesë barnash në treg, por ndoshta kjo mungesë vjen si rezultati ndryshimit të listës me ndryshimin e çmimit dhe kjo ngelet për tu parë deri në fund të këtij muaji. Gjithmonë 30 ditëshi parë me ndryshimin e listës sjell probleme të tilla.

Çmimi i barnave të ulura

Rocephin       ishte 912 leke    behet 628 leke
Fraxiparine              7945                3249
Daktarin                  778                   430
Vermox                   409                    122
Tritace                     832                    667

Eudorlin, ishte 400Lekë, bëhet 79Lekë

Cetirizin Hydrochloride ulje 44.7%
Felopidine ulje 46.4%
Amlodipine ulje 18.6%
Acid Acetylsalicilik ulje 25.3%
Terbinafine ulje 39.6%
Letrozol ulje 53.5%
Atenolol ulje 21.8%
Bicalutamide ulje 22%
Carvedilol ulje 50.6%
Claryhtromicine ulje 46.7%
Clopidogrel ulje 42.6%
Acid Valproik 47.8%
Metformine 43.2%

Leave a Reply