Bilanci i vetingut/ Ja sa gjyqtarë u shkarkuan dhe konfirmuan

Në kuadër të reformës në drejtësi dhe të skanimit nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit nëpërmjet procesit të Vetingu të prokurorëve dhe gjyqtarëve, është bërë e mundur të konstituohen dy nga organet kryesore të qeverisjes vendore, Këshilli i Lartë i Prokurorisë dhe Këshilli i Lartë i Gjyqësorit.

Procesi i reformës në drejtësi vazhdon, por ashtu edhe KPK vijon me procesin e skanimit nëpërmjet vetingut të prokurorëve dhe gjyqtarëve.

Për vitin 2018, në një kohë relativisht të shkurtër Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka punuar me kalendar të ngjeshur, duke përmbushur jo vetëm detyrimet, por dhe pritshmërinë e qytetarëve.

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, deri më tani ka skanuar 92 gjyqtarë, prokurorë dhe ndihmës ligjorë.

Pas procesit të rivlerësimit të kryer mbi bazën e tre kritereve, vlerësimi i pasurisë, kontrolli i figurës dhe vlerësimi i aftësive profesionale, KPK deri tani ka konfirmuar në detyrë 42 prokurorë dhe gjyqtarë, janë shkarkuar nga detyra 35 prokurorë dhe gjyqtarë.

Konfirmime në detyrë:

Vitore Tusha

Manjola Xhaxho

Marçela Shehu

Edmond Islamaj

Bashkim Dedja

Ilir Toska

Brikena Ukperaj

Nertina Kosova

Astrit Faqolli

Xhezair Zaganjori

Ardian Dvorani

Mehdi Bici

Dritan Hallunaj

Brunilda Kadi

Artur Malaj

Gentjan Medja

Enton Dhimitri

Alma Brati

Alma Kolgjoka

Emona Muçi

Prokurorë të konfirmuar në detyrë:

Fatjona Memçaj

Anila Leka

Dritan Prençi

Vate Staka

Arta Marku

Kosta Beluri

Antoneta Sevdari

Besnik Muçi

Gentian Osmani

Arben Dollapaj

Adnand Xholi

Bujar Sheshi

Sokol Stojani

Besnik Cani

Arben Kraja

Eloida Goxhi

Alfred Progonati

Adnand Kosova

Ndihmës ligjorë të konfirmuar në detyrë:

Arnisa Këlliçi

Miranda Nakaj

Arta Vorpsi

Fjona Papajorgji

Shkarkime nga detyra, 35 gjyqtarë dhe prokurorë:

Emrat e gjyqtarëve të shkarkuar:

Fatos Lulo

Besim Trezhnjeva

Altina Xhoxhaj

Fatmir Hoxha

Artan Laze

Admir Thanza

Gani Dizdari

Tomë Ndreca

Artan Zeneli

Ervin Metalla

Shkëlzen Selimi

Bledar Abdullai

Artan Broci

Sotiraq Lubonja

Ahmet Jangulli

Entela Prifti

Alma Liçaj

Luan Dervishi

Fatos Qato

Izet Kadana

Agron Vavla

Admir Belishta (gj)

Emrat e prokurorëve të shkarkuar:

Besa Nikëhasani

Gentian Trenova

Luan Kaloçi

Adriatik Cama

Arben Nela

Rovena Gashi

Elsion Sadiku

Dritan Rreshka

Bujar Hoti

Ramadan Troci

Shpëtim Kurti

Artur Selmani

Artur Ylli- ndihmës ligjore

Ndërprerja e procesit

KPK ka ndërprerë procesin për 7 prokurorë dhe gjyqtarë dhe sipas ligjit, pas dorëheqjes nuk mund të emërohen gjyqtarë ose prokurorë, anëtarë të Këshillit të Lartë Gjyqësor ose të Këshillit të Lartë të Prokurorisë, Inspektor i Lartë i Drejtësisë ose Prokuror i Përgjithshëm, për një periudhë 15-vjeçare.

 1. Besnik Imeraj
 2. Adriatik Llalla
 3. Ermir Beta
 4. Brunilda Kasmi
 5. Merita Xhani
 6. Genci Sinjari
 7. Valbona Bala

Pushimi i procesit për 8 gjyqtarë dhe prokurorë

Kjo kategori ka të drejtë të japë dorëheqjen nga detyra jo më vonë se 3 muaj nga hyrja në fuqi e këtij ligji. Në rastin e dorëheqjes, Komisioni merr vendim për pushimin e procedurës së rivlerësimit dhe  Pas dhënies së dorëheqjes, subjektet ka të drejtë të përfitojë pagesë kalimtare, për pensionet shtetërore suplementare të personave që kryejnë funksione kushtetuese dhe të punonjësve të shtetit.

 1. Eritan Shehu
 2. Sulejman Tola
 3. Mirela Fana
 4. Adnand Bërdica
 5. Etleva Sherifi
 6. Ilir Pashaj
 7. Erlindi Basha
 8. Ilir Çeliku

Sfidat me të cilat është ndeshur sistemi i drejtësisë që nga miratimi i Kushtetutës kanë qenë nga të mëdha, si për nga karakteri i tyre, ashtu dhe nga shkaqet që kanë gjeneruar shpeshherë situata të vështira në mirëfunksionimin e sistemit si një i tërë, por procesi vazhdon dhe KPK, ka hapur rrugën një nga procesi më të rëndësishme në vend.

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit është organ kushtetues, i përbërë nga 12 komisionerë, të miratuar në bllok me vendimin të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë. Veprimtaria e institucionit bazohet në Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë për rivlerësimin kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë

Procesi i rivlerësimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve kryhet mbi bazën e tre kritereve: vlerësimi i pasurisë;  kontrolli i figurës; vlerësimi i aftësive profesionale.

Ky proces kryhet duke respektuar parimin e procesit të rregullt ligjor, proporcionalitetit, barazisë, paanshmërisë dhe efektivitetit.

Reforma në Drejtësi është një proces që vazhdon, ndërsa çelësi i pastrimit mbetët institucioni i vettingut.

Leave a Reply