Me çfarë akuzash po përballet Trump, çfarë do të ndodhë më pas, kush pritet të bëhet president nëse ai shpallet fajtor?

Kryetarja e Dhomës, Nancy Pelosi, thotë se ajo ka udhëzuar Panelin Gjyqësor të Dhomës që të hartojë akuza kundër Trumpit, shkruan Al Jazeera.

Pelosi të enjten i kërkoi Komitetit të Gjyqësorit të Shtëpisë, të hartojë akuza kundër presidentit Donald Trump mbi përpjekjen e tij për të bërë presion ndaj Ukrainës për të hetuar një rival politik, transmeton Telegrafi.

Njoftimi erdhi pas disa javësh dëgjimesh publike në Komitetin e Inteligjencës së Shtëpisë, një raport prej 300 faqesh dhe retorikë përçarëse që nënvizon ndarjen politike që ka ardhur për të përcaktuar këtë proces.

Me demokratët që ecin përpara me akuzat për fajësim, këtu është një udhëzues i shpejtë se si funksionon ky dhe çfarë ndodh më pas.

Çfarë është fajësimi?

Themeluesit e Shteteve të Bashkuara përfshinë fajësimin në Kushtetutën e SHBA-së si një mundësi për heqjen e presidentëve nga Kongresi.

Ata ranë dakord që presidentët mund të hiqen nëse shpallen fajtorë nga Kongresi për “tradhti, ryshfet ose krime të tjera të larta dhe kundërvajtje”.

Çfarë janë akuzat e fajësimit?

Autoriteti i vetëm në bazë të Kushtetutës për të sjellë akuza të fajësimit i është dhënë Dhomës së Përfaqësuesve, ku proceset mund të fillojnë në Komitetin e Gjyqësorit. Nëse Dhoma aprovon akuza të fajësimit, ose akuza zyrtare, ai ose ajo do t’i nënshtrohej gjyqit në Senatin e SHBA-së.

Në kontekstin e Trump, Demokratët filluan së pari një hetim dymujor, të udhëhequr nga Komiteti i Inteligjencës së Dhomës, i cili paraqiti një raport prej 300 faqesh në lidhje me gjetjet e tij në fillim të kësaj jave.

Demokratët kanë akuzuar Trump për abuzim të pushtetit të tij.

“Faktet janë të pakontestueshme. Presidenti abuzoi fuqinë e tij për përfitimin e tij personal politik, në kurriz të sigurisë sonë kombëtare”, tha Pelosi të enjten.

Hetimi ka në qendër një thirrje telefonike të realizuar korrik, në të cilën Trump i kërkoi presidentit ukrainas Volodymyr Zelenskyy të nisë një hetim ndaj Joe Biden, një kandidat presidencial i vitit 2020, dhe djalit të tij Hunter, i cili shërbeu në një bord të një kompanie të gazit në Ukrainë. Trump kërkoi gjithashtu një hetim mbi një teori të konspiracionit, kinse Ukraina ka ndërhyrë në zgjedhjet e vitit 2016 në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe jo Rusia. Në anën tjetër, Trump ka mohuar çdo keqbërje, duke e cilësuar hetimin e fajësimit një shaka.

Çfarë ndodh më pas?

Komisioni Gjyqësor i Dhomës ka njoftuar se do të zhvillojë një seancë dëgjimore të hënën që do të përfshijë prezantime mbi provat nga këto hetime.

Është e paqartë se sa do të zgjasë procesi, por shumë presin që Dhoma e plotë të votojë deri në fund të vitit për akuzat zyrtare të fajësimit. Disponimi në Shtëpinë prej 435 anëtarësh, duhet të miratohet me një shumicë të thjeshtë.

Sidoqoftë, para kësaj, Komiteti i Gjyqësorit në Shtëpi do të hartojë dhe të votojë për nenet e fajësimit. Nëse Dhoma voton që ai është fajtor, çështja kalon në Senat, ku zhvillohet një gjykim. Pastaj Gjykata Supreme e kryeson gjykimin.

Kërkohet një votim me shumicë prej dy të tretave në Senatin me 100 anëtarë, për të dënuar dhe hequr një president nga detyra.

Senati është i përbërë nga 53 Republikanë, 45 Demokratë dhe dy të pavarur. Në këtë pikë, asnjë Republikan nuk ka treguar që ata do të votojnë kundër presidentit nëse zhvillohet një proces gjyqësor.

Kush do të bëhej president nëse Trump largohet?

Nëse Trump largohet nga pozita e Presidentit, atëherë automatikisht zëvendëspresidenti Mike Pence do të bëhej President, duke përfunduar mandatin e Trump, i cili përfundon në 20 Janar 2021.

Leave a Reply