Opinion/ Shënimet e nxjerra nga fjalimi i parë i Biden rreth politikës së jashtme

Nga Max Boot/ 

Joe Biden ka mbajtur fjalime të panumërta të politikës së jashtme si Senator, Zv/President dhe kandidat presidencial. Të enjten, ai shkoi në Departamentin e Shtetit për të mbajtur fjalimin e tij të parë të politikës së jashtme si President. Vërejtjet e tij ishin v ështirë r adikale, por ato ishin megjithatë të rëndësishme, sepse ato sinjalizojnë një ton të ri dhe një qëndrim të ri në politikën e jashtme të SHBA-së pas katër viteve të “Amerika e Para”.

Biden e bëri të qartë se ai e kupton që dëmi i bërë nga ish Presidenti Donald Trump, i cili nuk u përmend kurrë me emër, nuk do të rregullohet brenda natës. Biden tha se “Ne kemi lëvizur shpejt për të filluar rivendosjen e angazhimit amerikan ndërkombëtarisht”, sepse është e domosdoshme “të fitojmë përsëri pozicionin ton ë udhëheqës” dhe të rimarrim “besueshmërinë dhe autoritetin tonë moral”, transmeton lexo.com.al.

Edhe pse Biden shpalli, “Amerika është rikthyer. Diplomacia është rikthyer”, ai u tregua i vetëdijshëm se kombet e tjera nëpër botë do të jenë m osbesues ndaj udhëheqjes së SHBA pas k atastrofave të katër viteve të fundit. Përse dikush duhet të ketë besim përsëri në një vend që nuk mund të trajtojë një pandemi – dhe që sapo pa një k ryengritje të d hunshme në Kapitolin e saj?

Pa dyshim që Biden vuri re atë që Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky i tha Axios disa ditë më parë: “Ne jemi mësuar të besojmë se Shtetet e Bashkuara kanë institucione demokratike ideale, ku p ushteti transferohet i qetë.… Në Ukrainë, ne jetuam në dy r evolucione.… Ne e kuptuam që gjëra të tilla mund të ndodhin në botë. Por që mund të ndodhë në Shtetet e Bashkuara? Askush nuk e priste atë.… Isha shumë i s hqetësuar. … Unë nuk kam dashur që ju të keni një g rusht shteti. Pas diçkaje si kjo, unë besoj se do të jetë shumë e vështirë për botën të shihte Shtetet e Bashkuara si një simbol i demokracisë”, transmeton lexo.com.al.

Biden u përpoq të qetësonte s hqetësime të tilla duke sugjeruar që përpjekjet e Trump për të p ërmbysur demokracinë mund të na bënin në të vërtetë kampionë më të vendosur të lirisë. Ai tha se “Populli Amerikan do të dalë nga kjo situatë më i fortë, më i vendosur dhe më i pajisur për të bashkuar botën në l uftën për të mbrojtur demokracinë – sepse ne kemi l uftuar vetë për të”.

Është një argument i zoti – përpjekja për të shndërruar d obësinë tonë në forcë – dhe shpresoj që të jetë e vërtetë. Por nëse Senati voton për të s hfajësuar Trump – siç duket pothuajse e sigurt, duke pasur parasysh që të gjithë, përveç pesë senatorëve Republikanë, votuan për të hedhur poshtë a kuzën – për fat të k eq do të dërgojë një mesazh të m osndëshkimit për sjellje të k eqe që do të m inojë përpjekjet e Biden për të rindërtuar besimin mbi Amerikë si udhëheqës të botës së lirë.

Nuk ka asgjë që Biden mund të bëjë për të d etyruar Republikanët të bëjnë detyrën e tyre. Por ai po bën sigurisht gjithçka që është në fuqinë e tij për të ringjallur diplomacinë amerikane dhe qëndrimin në botë. Pjesa më e madhe e asaj që ai tha të enjten do të dukej si b analitete të k ota që vijnë në ndonjë pikë tjetër të historisë sonë – por duke pasur parasysh atë që sapo kemi provuar, frazat e njohura që u rrokullisën nga buzët e Biden tingëllonin të freskëta dhe të rëndësishme, transmeton lexo.com.al.

Ai bëri thirrje për “mbrojtjen e lirisë”, “mbështetjen e të drejtave universale”, “respektimin e sundimit të ligjit” dhe “trajtimin e çdo personi me dinjitet”, dhe ai tha se këto parime përbëjnë “burimin tonë të pashtershëm të forcës” dhe “përparësinë e Amerikës”. Nga njëra anë: Vërtetë, po çfarë tjetër ke të re? Por në një anë tjetër: Shyqyr që po e thotë! Më dukej sikur brohorisja ndërsa po fliste Biden. Të gjitha këto janë koncepte që ne i merrnim si të mirëqena, por tani kanë shumë nevojë për artikulim pasi Trump i hodhi poshtë ato.

Kështu që kishte gjithashtu diçka thellësisht ngushëlluese tek Biden, së pari, duke pranuar se ne duhet të adresonim “s fidat globale” duke filluar nga “pandemia në krizën e klimës” dhe, së dyti, duke pohuar se këto s fida do të “zgjidhen vetëm nga kombet që punojnë së bashku dhe të në mënyrë të përbashkët”. Kjo nuk është saktësisht një pasqyrë e qartë, por ne nuk mund të marrim asgjë si të mirëqenë. Trump, shumë shpesh, i trajtonte ndryshimet klimatike si një m ashtrim dhe pandeminë si një k omplot për të ulur vlerësimet e tij të popullaritetit.

/TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.

Leave a Reply