Ukraina mbetet pa ushtarë, fillon rekrutimi i të burgosurve

Ukraina tani po përballet me reduktimin e forcave të saj, pasi ushtria ukrainase ka gjithnjë e më shumë mungesë të rekrutëve që shërbejnë kryesisht në vijën e parë, duke rezultuar në një lëvizje të dëshpëruar. Kievi ka miratuar strategjinë ruse dhe ka rekrutuar të burgosur për të shërbyer në forcat e saj të armatosura.

Qeveria thotë se 4656 të dënuar kanë aplikuar tashmë për programin në të cilin të burgosurit do të duhet të shërbejnë deri në fund të luftës përpara se të fitojnë lirinë.

Kievi përballet me zgjedhje të ashpra pasi një valë fillestare vullnetarësh lëkundet dhe humbet terren ndaj një armiku që mund të tërheqë më shumë se dyfishin e popullsisë së tij. Shumë njësi të vijës së parë thonë se janë të rraskapitur dhe Ukraina po përpiqet të mbledhë mjaftueshëm njerëz për të shmangur sulmet në rritje ruse.

Duke kërkuar qindra mijëra ushtarë të rinj, Ukraina ka ulur moshën e mobilizimit, ka rritur kompensimin financiar për trupat dhe është përpjekur t’i detyrojë burrat e moshës së tërheqjes që ikën jashtë vendit të kthehen në shtëpi dhe të luftojnë.

Të dënuarit janë përdorur në kohë lufte gjatë pjesës më të madhe të historisë, shpesh në rolet më të rrezikshme. Napoleoni zhvilloi brigada penale dhe si Gjermania naziste ashtu edhe Bashkimi Sovjetik rekrutuan kriminelë dhe të burgosur politikë. Pas Luftës së Dytë Botërore praktika u ndal në shumë vende, kryesisht për shkak se nuk kishte nevojë për mobilizim në shkallë të gjerë. /vizionplus.tv

Leave a Reply