Ulet nataliteti në Maqedoni, në disa qytete nuk ka lindur asnjë foshnje në vitin 2020

Viti i Ri ka filluar me binjakë në Shkup, por shumë qytete të vendit janë ende në pritje të një gëzimi të tillë.

Njëri prej tyre është Velesi ku, akoma nuk ka lindur asnjë foshnje në Vitin e Ri 2020, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Në krahasim me vitin 2018 kur 505 bebe lindi vitin e kaluar, 32 bebe lindën më pak. Kjo përsëri nënvizon problemin e rënies së lindjeve.

Sociologu Ilija Acevski thotë se përveç sigurisë në kuptimin ekonomik, shumë faktorë janë thelbësorë për rënien e shkallës së lindjeve.

Statistikat nga viti në vit janë të rënda. Sipas të dhënave, në nëntë muajt e vitit 2019, në vend kanë lindur 14.622 fëmijë, ndërsa në të njëjtën periudhë në vitin 2018 ka pasur rreth 2000 foshnje më shumë.

Por statistikat e deritanishme tregojnë se në vitin 2018 Maqedonia kishte nivelin e natalitetit më të ulët në historinë e saj. Nëse ka pasur mbi 24,000 lindje në 2010, në 2018 ai numër është pak më shumë se 21,000.

Përveç numrit të vogël të fëmijëve të porsalindur, numri i mërgimtarëve po rritet, dhe ekspertët paralajmërojnë se Maqedonia do të bëhet një vend i të moshuarve brenda disa dekadave./Telegrafi/

Leave a Reply