India inicon luftë në Kashmir

India do të revokojë statusin e veçantë për Kashmirin me shumicë myslimane

Qeveria e Indisë ka thënë se planifikon të revokojë pjesën e Kushtetutës që i jep privilegje të veçanta Kashmirit të administruar nga India.

Neni 370, i cili i jep Jammu dhe Kashmir më shumë autonomi se çdo shtet tjetër indian, është i ndjeshëm sepse është baza në të cilën shteti princëror i Kashmir u bashkua me Indinë.

Ministri i Brendshëm Amit Shah bëri njoftimin në parlament mes protestave masive të opozitës. Masa pritet të shkaktojë trazira.

Neni 370 i lejon shtetit Kushtetutën e vet, një flamur të veçantë dhe pavarësi mbi të gjitha çështjet, përveç punëve të jashtme, mbrojtjes dhe komunikimit.

Ish-kryeministri i shtetit, Mehbooba Myftiu, në një postim në twitter tha se një masë e tillë e shndëroi Indinë në një forcë okupuese në shtet.

Si India dhe Pakistani pretendojnë zotërimin e Kashmirit me shumicë myslimane, por vetëm kontrollojnë pjesët e saj. Dy fuqitë rajonale kanë zhvilluar dy luftëra dhe një konflikt të kufizuar mbi territorin e Himalayan.

Ka pasur një kryengritje kundër autoriteteve në Kashmir të administruar nga India për tre dekada.

Leave a Reply