Kina shqetësohet për Forcën Hapësinore të SHBA, thotë se minon ekuilibrin strategjik global

Pekini ka kritikuar vendimin e SHBA për të krijuar një degë të re ushtarake të quajtur Forca Hapësinore, duke argumentuar se nuk do të kontribuojë në sigurinë në hapësirë, por përkundrazi, do të bëjë të kundërtën, tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme, Geng Shuang, duke thënë se Kina është “thellësisht i shqetësuar për  Forcën Hapësinore dhe ka kundërshtuar me vendosmëri”.

“Aksionet përkatëse të SH.B.A.-së janë një shkelje serioze e konsensusit ndërkombëtar mbi përdorimin paqësor të hapësirës së jashtme, minojnë ekuilibrin strategjik global dhe stabilitetin dhe paraqesin një kërcënim të drejtpërdrejtë për paqen dhe sigurinë e hapësirës së jashtme”, tha Geng Shuang.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme gjithashtu hodhi poshtë pretendimet e mëparshme të Pentagonit se Pekini po zhvillon aftësi për të rrëzuar dronët amerikanë dhe aleatëve të tyre në rast të një konflikti ushtarak, duke e quajtur atë një pretekst të thjeshtë për të krijuar Forcën Hapësinore. Geng Shuang gjithashtu i bëri thirrje komunitetit ndërkombëtar që të mbështesë traktatet për të parandaluar armatimin e hapësirës.

“Shpresojmë që bashkësia ndërkombëtare, veçanërisht fuqitë kryesore në fjalë, të adoptojnë një qëndrim të kujdesshëm dhe të përgjegjshëm për të parandaluar që hapësira e jashtme të bëhet një fushë e re beteje dhe të punojë së bashku për të ruajtur paqen dhe qetësinë e qëndrueshme në hapësirën e jashtme”, tha ai.

Leave a Reply