Rumania, kazani i mbeturinave të paligjshme në Evropë

Pas Kinës, Rumania goditet nga importet ilegale të mbetjeve

Ndërsa destinacionet tradicionale të grumbullimit te mbeturinave si Kina kanë mbyllur dyert e tyre për mbetjet e BE -së, vendet anëtare më të pasura të bllokut po i dërgojnë ato në ish-lindjen komuniste. Rezultati i kësaj zhvendosjeje masive të plehrave nga perëndimi ka një rritje të madhe të ndotjes së mbeturinave të ngurta dhe përkeqësimit të mjedisit në Evropën Qendrore dhe Lindore.

Komisioni Evropian është aktualisht në procesin e rishikimit të rregullave të bllokut të transportit të mbeturinave, të cilat datojnë nga 2006. Rishikimi synon që të detyrojë shtetet anëtare ta bëjë riciklimin e mbeturinave më të lehtë brenda BE -së dhe transportin e tyre në vendet e treta më të vështira.

Megjithatë, ndonëse kjo mund të duket si një zhvillim pozitiv, ekspertët kanë frikë se kontrolli më i rreptë mbi dërgesat për vendet e treta mund të çojë në një rritje të eksportit të mbeturinave në vendet anëtare brenda BE -së. BE -ja po gjeneron shumë mbeturina dhe nuk mund të merret me to, prandaj, këto mbeturina shpesh me cilësi të ulët po dërgohen në vendet me paga më të ulëta dhe mbrojtje më të dobët të mjedisit, ku shkaktojnë ndikime mjedisore dhe sociale si Turqia, Malajzia ose Indonezia.

Sipas Drejtorisë së Përgjithshme të Komisionit Evropian për Mjedisin, BE eksportoi 1.5 milion ton mbeturina plastike, kryesisht në Turqi, Malajzi, Indonezi, Vietnam, Indi dhe Kinë, vetëm në vitin 2019.  Dërgesat e etiketuara se përmbajnë materiale të riciklueshme janë zbuluar se përmbajnë mbetje të papërdorshme dhe të rrezikshme ndaj kompanitë perëndimore janë treguar të gatshme të paguajnë shuma të konsiderueshme parash, si dhe të bashkëpunojnë me grupet e krimit të organizuar.

Problemi është veçanërisht akut në Rumani. Atje, ministria e mjedisit kishte rënë dakord me policinë në një numër metodash për të kufizuar aksesin e produkteve të caktuara në Rumani, për të skanuar kamionët, për të parë se çfarë përmbajnë ato dhe për të krahasuar gjetjet me dokumentet zyrtare.

Policia kufitare në portin Sud Agigea pranë qytetit të Konstancës në Detin e Zi të Rumanisë gjeti disa kontejnerë të ngarkuar me mbeturina të importuara ilegalisht nga dy organizata të bazuara në dhe përreth kryeqytetit Bukuresht.

Dokumentacioni i dërgesës pohoi se përfshinte vetëm plastikë të riciklueshme, por gjithashtu u zbulua se përmbante dru, metal dhe mbeturina të rrezikshme, siç janë bateritë. Kontejnerët u zbuluan se ishin grumbulluar në Gjermani nga një kompani belge. Në mënyrë të ngjashme, Polonia, e cila tashmë merr sasinë e tretë më të madhe të mbeturinave nga Britania e Madhe pas Turqisë dhe Malajzisë – gjithashtu ka një rritje te dërgesave me mbetje nga brenda BE -së.

Ndërsa Austria, Gjermania dhe Italia janë akuzuar të gjithë se nuk po bëjnë sa duhet për të parandaluar eksportet ilegale në Poloni, Gjermania ishte origjina e 70 përqind të plehrave që shkonin drejt Polonisë me afër 250,000 ton mbeturina në vit për fqinjin e tij lindor.

Leave a Reply