Faktorët e fshehur që mund të prodhojnë një fitore të befasishme të Donald Trumpit

Pothuajse çdo masë që përdorin operativët politikë, akademikë dhe analistë për të parashikuar zgjedhjet, rezultati thotë se Joe Biden do të fitojë Shtëpinë e Bardhë.

Megjithatë, dy javë para ditës së zgjedhjeve, realiteti i shpalosur i vitit 2020 është i vështirë të parashikohet. Dhe demokratët po përpiqen të zbulojnë ndryshoret e fshehura që mund të fundosin të nominuarin e tyre – ose ato që mund të quhen të panjohura të njohura, raporton politico.

Pjesëmarrja e demokratëve po rritet në votimet e parakohshme. Por, është e paqartë nëse do të jetë e mjaftueshme për të kapërcyer një vrapim të pritshëm të votave që republikanët, votues me postë, do t’i hedhin personalisht më 3 nëntor.

Ekziston pasiguri në lidhje me saktësinë e votimit në disa shtete të caktuara, efikasitetin e përpjekjeve për shtypjen e votuesve të GOP, madje edhe numrin e fletëvotimeve postare që për një arsye ose një tjetër do të skualifikohen, transmeton Telegrafi.

“Ka më shumë të panjohura të njohura se sa kemi pasur ndonjëherë në çdo moment”, tha Tom Bonier, CEO i firmës të angazhuar nga demokratët. “Instrumentet që kemi për të vlerësuar këtë garë, sondazhet, modelet tona parashikuese … problemi është që të gjitha ato mjete janë ndërtuar rreth zgjedhjeve normale të vlerësimit. Dhe këto janë gjithçka përveç zgjedhjeve normale”.

Për këtë arsye, ndër të tjera, demokratët po vlerësojnë votimet e parakohshme, duke qarkulluar memorandume të fushatës së ankthit dhe po përgatiten për dy javë të gjata.

“Ne nuk e dimë se çfarë çmendurie do të hedhë Trump”, tha Matt Bennett i grupit të qendrës së majtë “Rruga e Tretë”. “Çdo ditë është një javë dhe çdo javë është një muaj. Do të ndihet si një kohë e gjatë nga tani deri më 3 nëntor”, pohoi ai.

Nga të gjitha arsyet që demokratët të jenë të pasigurt, më shqetësuese për partinë është ajo që – tani për tani – po shkon shumë mirë për ta: Pjesëmarrja. Më shumë se 27 milionë njerëz kanë votuar tashmë në të gjithë vendin që nga e diela, disa pasi qëndruan në radhë për orë të tëra, sipas të dhënave të përpiluara nga Projekti i Zgjedhjeve i Shteteve të Bashkuara. Në shtetet që raportojnë kthimin nga partia, demokratët po kthejnë më shumë vota sesa republikanët. Republikanët dhe Demokratët ashtu besojnë se votuesit e hershëm në shtetet e tjera gjithashtu janë demokratë të dobët.

Por profesionistët politikë nuk e dinë se sa përparësi të madhe do të ndërtojnë demokratët në votimet e parakohshme – apo nëse do të jetë e mjaftueshme për të kapërcyer valën e votave që republikanët pritet të hedhin personalisht.

Duke shënuar “shenja të qarta paralajmëruese” për Biden, një strateg i shquar qarkulloi një memo midis demokratëve në fillim të këtij muaji duke përmendur rritjen e regjistrimit të votuesve të shkolluar të bardhë, jo kolegjikë – baza demografike e presidentit, Donald Trump – në Pensilvani, Wisconsin dhe Michigan. Nuk ka asnjë precedent që Trump të kapërcejë një deficit kaq të madh të sondazheve kaq afër zgjedhjeve, shkroi strategu. “Dhe akoma … ”

Leave a Reply